Drie Eiken

Ontwikkelaar en architect dragen stokje over om met de bouw te starten

Toekomstbestendige appartementen Drie Eiken in Oirschot

Vrijdag 29 september voelde een beetje als het eerste buurtfeestje.

Na een fikse regenbui met een stevige wind was het dan zover: de start van de bouw van nieuwbouwproject Drie Eiken wordt gevierd. Met de voeten in de modder en een gevuld glas in de hand, zagen toekomstige bewoners en andere betrokkenen hoe symbolisch het (eikenhouten) stokje werd overgedragen van ontwikkelaar en architect aan de bouwuitvoerder. Drie duurzame appartementengebouwen zullen verrijzen in de landelijke omgeving van Ekerschot, op een steenworp afstand van het historische centrum van Oirschot.

Even zoeken door alle bouwhekken, want de locatie is dan wel bekend, maar de toegang via de nieuwe wegen even onwennig. Ekerschot ligt helemaal landelijk en zachtjesaan groeit hier een speels opgezette woonwijk. Het leuke aan een bouwproject, na zo’n regenbui, is dat iedereen ouderwets met z’n voeten in de modder staat. Mensen waren voorzichtig, de plassen ontwijkend, maar iedereen had vooral oog voor elkaar en de groene omgeving.

Wat een fijne omgeving is dit!

Er worden best grote appartementengebouwen gebouwd, maar je ontkomt niet aan de groene beleving van het buitengebied. Je ademt de natuur als het ware in. Als het bouwproject straks klaar is, zal het er helemaal anders uitzien. Men kan bijna niet wachten op het resultaat. Over ongeveer een jaar, begin 2025, staat de oplevering gepland.

Een voor een druppelden mensen binnen, dat wil zeggen onder twee opgestelde partytenten. De meesten waren toekomstige bewoners, sommigen uit Oirschot, anderen van daarbuiten. Het zal fiftyfifty zijn qua verdeling.

José Kienhuis komt vanuit de Achtse Barrier met haar man deze kant op. “Ik werk in de ouderenzorg, wij zetten deze stap vooruitlopend op wat gaat komen. En wat een geweldige locatie, zo dichtbij het dorp en toch in het buitengebied.”

Christianne en Henk van de Wal uit Oirschot gaan na vele jaren hun huis in het dorpscentrum verlaten om te verhuizen naar Drie Eiken. “Met het oog op de toekomst, omdat ons huis niet zo ‘ouderenproof’ is. De tuin en de trap gaan ons opbreken.” Ze verheugen zich op hun nieuwe gelijkvloerse appartement.

In de twee gebouwen, ‘Zomereik’ en ‘Wintereik’ komen 28 koopappartementen. Woonstichting ‘thuis wordt eigenaar van gebouw ‘Moseik’, voor hen het eerste complex in Oirschot. Directeur Luc Severijnen: “Ik ben erg blij met dit fantastische project in Oirschot en kijk uit naar onze toekomstige huurders.” Met 24 appartementen wordt voorzien in sociale woningbouw. Een paar maanden voor de oplevering komen ze in de verhuur via Wooniezie.nl.

Familiegevoel

Er hing een gezellige sfeer, mensen waren op hun gemak met elkaar in gesprek. Toen iedereen een glaasje bubbels had, kondigde Toin Meeuwsen het officiële moment ‘start bouw’ aan. Bouwers houden van tradities zoals de ‘eerste steen’ of ‘eerste paal’ en natuurlijk het ‘hoogste punt’. In dit geval is al een duidelijk zichtbaar begin gemaakt met de fundering van ondergrondse parkeerplekken. Het volgende ‘ijkmoment’ zal het hoogste punt zijn, naar verwachting omstreeks de bouwvak 2024.

Walter van der Hamsvoord, architect bij DAT architecten, vertelde hoe hij Kees van Laarhoven leerde kennen tijdens de kleine architectencompetitie die Kees had uitgeschreven voor mooie nieuwe woningen op dit perceel dat reeds lang in familiebezit was.

Er werden drie kleinschalige appartementengebouwen bedacht die als een familie bij elkaar horen. Gevels met lange horizontale doorlopende lijnen in de grote balkons en dakterrassen. Met aandacht voor de beleving vanuit de appartementen door mooie uitzichten op landelijke omgeving. Het gebruik van robuuste duurzame materialen zorgt voor een visuele aansluiting op de groene omgeving.

Het ontwikkeltempo van de gehele nieuwe woonwijk verliep soms wat traag. Kees liet zich met enige regelmaat ontvallen: “Het duurt allemaal wel lang, hè?”

Maar juist door zelf zo voortvarend te ontwikkelen, is Drie Eiken beeldbepalend en toonaangevend kunnen worden voor Ekerschot Noord. En Walter is daar terecht trots op.

Iedereen is van harte welkom

Marlies van Laarhoven van Ontwikkelingsmaatschappij De Bochten lichtte toe dat Drie Eiken een antwoord biedt op de toenemende vraag naar woningen. Er is een groeiend tekort aan woningen, er komen steeds meer kleine huishoudens en we hebben te maken met klimaatverandering. Bij toekomstige woningen staat duurzaamheid voorop. En de ontwikkelingen gaan snel. De afgelopen periode werden de plannen ook voor dit project steeds bijgesteld om zo duurzaam mogelijk te kunnen gaan bouwen.

Tijdens dit hele proces heeft samenwerking voorop gestaan. Continu met elkaar in gesprek zijn, kritisch blijven en de juiste vragen stellen. Een belangrijk criterium was ‘zou ik hier zelf willen wonen?’ Er is niet alleen gekeken naar de buitenkant van de gebouwen, maar vooral ook van binnenuit gedacht. Hoe zal men het leven in de appartementen ervaren, en dan dus ook: hoe kijk je naar buiten? Nou, naar het groen dus!

Marlies benadrukte dat iedereen een kans moet krijgen om hier te kunnen wonen, iedereen is van harte welkom. Ze wenst alle aanwezigen een voorspoedige bouwtijd toe.

Ontwikkelaar en architect dragen stokje over om met de bouw te starten

‘Start bouw’-moment

Marlies en Walter droegen symbolisch het stokje over aan Toin, directeur Wonen van Heerkens van Bavel. In dit geval is dat een soort estafettestokje, gemaakt van eikenhout, met het logo van Drie Eiken erin gefreesd. Toin gaat niet zelf bouwen, hij is persoonlijk beter in delegeren, zegt hij, dus hij riep projectleider Perry Hendriks erbij om het stokje aan hem te geven. In diens handen is dit houtblokje, en vooral het bouwtraject, in goede handen. Over ongeveer een jaar kan het doorgaan naar de Vereniging Van Eigenaren, waarna er gewoond en geleefd kan worden op deze prachtige plek.

Behalve een grote bos bloemen, kregen de aanstaande bewoners een bijzonder flesje Portugese eikeltjeslikeur, “welke zeker gedeeld mag worden”, drukte Toin nog op het hart.

Hiermee was het officiële gedeelte klaar en kon iedereen de plek nog even op zich laten inwerken. Mensen zijn enthousiast dat ze compleet ontzorgd worden. De bewoners komen terecht in toekomstbestendige appartementen en hoeven zich niet meer druk te maken of zelf te verbouwen om te voldoen aan nieuwe woningeisen.

Drankjes werden royaal (bij)geschonken en er waren heerlijke hapjes. Het voelt nu al als een gezellig wijkje; het eerste buurtfeestje was een feit!

Wil jij hier ook wonen?

Dat kan!

Er is nog een klein aantal appartementen te koop. Allemaal ruim van opzet, met veel lichtinval, onderhoudsarm en voorzien van alle comfort. Kijk eens op drieiken.nl voor sfeerimpressies en neem vooral contact op met Lelieveld Makelaardij in Oirschot (lelieveldmakelaardij.nl) of KIN Makelaars in Eindhoven of Tilburg (kinmakelaars.nl), zij kunnen alles vertellen over dit unieke project in het buitengebied, zo dichtbij het levendige centrum van Oirschot.

U kunt ook onze bouwlocatie bezoeken, op vrijdag 6 oktober van 15.00-17.00 uur zijn onze makelaars op de bouwlocatie aanwezig.

U bent van harte welkom!

×